RSS

Bokens dag i Malmö

13 Nov

Igår besökte jag evenemanget Bokens dag på Europaporten. Det var 74:e gången som detta arrangerades i Malmö och lokalen var fullsatt. I foajén var det mingel och bokförsäljning. Det fanns möjlighet att få bokinköpen signerade av de gästande författarna som berättade om eller läste högt ur sina verk. Här är mina samlade intryck av författarna:

Elisabeth Åsbrink berättade om sin senaste bok ”Och i Wienderwald står träden kvar” som hon har blivit nominerad till Augustpriset för. Hon jobbar som journalist och författare och fick ett erbjudande om att läsa femhundra brev av en pojke som flydde från nazisterna till Sverige. Boken har blivit omtalad främst för att Ingvar Kamprad i den utmålas som att han sympatiserande med nazisterna under andra världskriget. Åsbrink läste upp ett stycke som lockade mig att läsa boken, men för tillfället har jag mycket annat att läsa.

Jonas Karlsson, skådespelaren som blev författare, läste högt ur sin tredje novellsamling ”Spelreglerna”. Han valde novellen ”Presenten” som handlade om en äldre kvinna. Föga förvånande charmades publiken av Jonas Karlssons uppläsning. Publikens medelålder låg nog på 68 år och jag tror att det var väldigt många som kunde identifiera sig med kvinnan i den roliga novellen. Förmodligen var ”Spelreglerna” den bok som sålde mest i pausen. Kön ringlade sig lång från Jonas Karlssons bord. Jag har inte läst något av honom tidigare, men gör det gärna. Jonas Karlsson berättade även öppet om sig själv, sin relation till skrivandet och den svarta anteckningsbok han ständigt bar med sig i kavajens innerficka ”innan i-phonen fanns”.

Marie Hermansson är en av mina svenska favoritförfattare. Jag gillar de kusliga inslagen i hennes romaner och har läst det mesta som hon har skrivit. Hennes senaste ”Himmelsdalen” lockar mig dock inte lika mycket. Men visst var det intressant att höra om hur hon letade upp den schweiziska dalen  i Google Earth och sedan åkte dit och besökte platsen som ligger till grund för miljön i hennes bok. Så småningom kommer jag säkert läsa den. Men jag kan lika bra vänta på pocketutgåvan eller låna den på biblioteket.

Torbjörn Flygt pratade om senaste ”Outsider”. För mig som älskade ”Underdog”  han intressant att lyssna på. Jag har dessutom precis börjat läsa ”Outsider” och tror inte att jag kommer bli besviken mina höga förväntningar till trots.

Lars Kepler är författarparet Alexander och Alexandra Coelho Ahndorils pseudonym när de skriver deckare tillsammans. Det var intressant att höra om hur Lars Kepler uppstod och hur det fungerar att skriva tillsammans med sin livspartner. Eftersom jag inte gillar deckare och varken har läst ”Hyptnotisören” eller ”Paganinikontraktet” tror jag dock inte att jag kommer ge mig på deras senaste ”Eldvittnet”.

Sist ut var Arja Saijonmaa som debuterar som författare med självbiografiska ”En ung naken kvinna- mötet med Mikis”. Hon började och avslutade med sång, till vissa besökares stora glädje och andras förtret. Låt mig säga så att förmodligen gillar man Arja Saijonmaa eller också gör man det inte. Hon verkar onekligen ha levt ett spännande och intressant liv, men själv var jag där för att lyssna på författare och inspireras till läsning, inte lyssna på sång som gav mig känslan av att jag befann mig i en karaokebar på finlandsfärjan.

Mitt sammanlagda intryck av dagen positivt. Jag blev inspirerad till läsning och träffade trevliga människor. När kvinnan på platsen bredvid mig fick höra att jag pluggar till journalist kastade hon ur sig det ena lästipset framför det andra. Allra varmast rekommenderade hon Bang. ”Henne måste du läsa. Hon var fantastisk!”.

Annonser
 
6 kommentarer

Publicerat av på november 13, 2011 i evenemang, författare, inspiration

 

Etiketter: , , , , ,

6 svar till “Bokens dag i Malmö

 1. Cecilia

  november 13, 2011 at 4:57 e m

  Låter som en givande och trevlig dag. Imponerande att de lyckats hålla 74 st Bokens dag!

   
  • bokklok

   november 14, 2011 at 10:49 f m

   Ja visst är det. Och vi får hoppas att de fortsätter hålla traditionen levande.

    
 2. Sofie

  november 14, 2011 at 9:37 f m

  Madeleine; jag kan verkligen varmt rekommendera Jonas Karlssons noveller!! Har inte läst den senaste boken, men de två tidigare, och gillar skarpt! Vi läste en av dem som bokcirkelbok i min ”nya” bokcirkel, och det blev en dle bra diskussioner också. Synd att jag inte visste om evenemanget igår, jag är lite förtjust i Jonas efter att ha läst hans böcker, och hade gärna hört honom! /Sofie

   
  • bokklok

   november 14, 2011 at 9:00 e m

   Det låter bra. Jag ska absolut ta mig an dem. Synd att jag inte visste det. Hade varit kul om du hade varit med i lördags. Jonas Karlsson var riktigt bra! Honom lyssnar jag gärna på fler gånger.

   Ha det fint Sofie! Vi hörs.

    
 3. a-lo (the book pond)

  november 16, 2011 at 6:58 e m

  Vad kul att läsa rapporten för mig som inte kunde ta mig dit. Medelålder 68 år, du måste sänkt den rejält i såna fall 😀

  Jag tror jag ska fixa Himmelsdalen till min syrra som fyller år snart, har läst i princip alla Hermanssons böcker och brukar sällan bli besviken. Hade nog varit mest intresserad av att lyssna på henne och Kepler/Cohelo Andhoril. Läser just nu Paganinikontraktet och jag som är en sucker för deckare tycker faktiskt den är ruggigt spännande.

   
  • bokklok

   november 20, 2011 at 8:10 e m

   Ja, jag älskar Hermanson! Kommer nog också ge mig på ”Himmelsdalen” så småningom. Kan tänka mig att ”Paganinikontaraktet” är bra, men jag är så feg!

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: